Natura i my

O herbacie – czyli rozmyślania przy filiżance…

Opracowała
w dniu
29 lipca 2020

Od dłuższego czasu piję duże ilości herbaty (oczywiście w granicach rozsądku ;)). Smakują mi herbaty liściaste, które zamawiam w większych ilościach z pewnego sklepu. Do tej pory moim faworytem jest herbata zielona, ale smaki innych herbat też nie są mi obce. Ze względu na spożywanie herbaty w większych ilościach niż dotychczas, postanowiłam trochę zainteresować się tematem. Dlatego chcę podzielić się z Tobą tym, jak wartościowy jest to napój dla naszego organizmu oraz innymi ciekawostkami na powyższy temat! Zapraszam na wpis o herbacie. 

Co to jest herbata?

Zacznijmy od informacji podstawowej, czyli czym jest herbata.

Herbata jest wiecznie zielonym krzewem z rodziny herbatowatych. Inna nazwa tej rośliny to camellia. Zazwyczaj występuje w ciepłym i wilgotnym klimacie monsunowym, jednak jej pochodzenie trudno jest określić. Camellie można spotkać w południowo – zachodnich Chinach, w Wietnamie, Birmie, Laosie, ale także na Sri Lance, w Tajlandii. Nierozwinięte pąki i młode liście rośliny poddawane są odpowiednim obróbkom, co w efekcie daje nam znaną na całym świecie herbatę.

Najbardziej znane odmiany

Gatunek krzewu herbacianego camellia sinensis pochodzi z Chin. Jej krzewy osiągają nawet 4,5 metra wysokości! Liście rośliny są owalne, ostro ząbkowane, liczą od 6 do 7 cm długości i od 3 do 4 cm szerokości. Kwitnie od września do grudnia, upiększając roślinę białymi kwiatami. Roślina ma wysoką odporność na trudne warunki klimatyczne.

Drugą, najbardziej znaną odmianą krzewu herbacianego jest camellia assamica, która pochodzi z Indii. W przypadku dzikich krzewów ich wysokość może sięgać nawet do 20 metrów! (a myślałam, że chińska jest wysoka…). Liście też są większe, niż w przypadku chińskiej. Największe mogą liczyć do 35 cm długości i 15 szerokości! Ciekawe na ile herbat starczyłby taki liść :).

Myśląc o herbacie, początkowo sądziłam, że są to małe, niepozorne krzaczki. A tu jednak taki psikus :).

Dlaczego herbata jest dobra?

Pomijając jej niezwykły smak, herbata zawiera w sobie mnóstwo substancji wpływających w pozytywny sposób na ciało i umysł człowieka! O czym mowa? Już śpieszę z wyjaśnieniami.

Substancje zawarte w herbacie:
  • bioaktywne: teina – odpowiednik kofeiny, zapewnia pobudzenie, poprawę koncentracji, zmniejsza uczucie zmęczenia, polepsza wentylację płuc i wzmaga działanie soków trawiennych; polifenole – regulują wchłanianie teiny do organizmu, dzięki czemu pobudzenie nie jest tak gwałtowne jak w przypadku kawy, hamują powstawanie wolnych rodników, działają silnie utleniającą; tanina – sprawia, że napar jest bardziej odprężający i relaksujący.
  • minerały: potas – poprawia koncentrację i pracę nerek; wapń – wzmacnia kości; sód – odpowiada za gospodarkę wodą organizmu; magnez – usprawnia pracę układu nerwowego; fosfor –  wpływa na układ kostny.
  • pierwiastki: mangan – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga organizm we wchłanianiu tłuszczów, białek i węglowodanów; miedź – działa antybakteryjnie, zwiększa odporność organizmu; cynk – wzmocnienie dla włosów i paznokci; żelazo – pomaga w metabolizmie cholesterolu oraz w zwalczaniu bakterii i wirusów.

Jak widzisz, herbata zawiera wiele substancji, które korzystnie wpływają na ciało i umysł człowieka. Może dlatego też część osób wybiera ten napój jako jeden ze swoich podstawowych do codziennego spożywania. 

Legendy o herbacie

A teraz przedstawię Ci legendy o herbacie, o których dowiedziałam się podczas zgłębiania wiedzy na temat tego naparu. 

Pierwsza głosi, że chiński cesarz Shen Nung przed prawie pięcioma tysiącami lat odbywał podróż po kraju. W czasie swojej wyprawy odwiedzał miasta i wsie. W trakcie jednej z wizyt poprosił o zagotowanie wody, gdyż chciał napić się i odpocząć otoczony naturą. Gdy usiadł pośród zieleni, podmuch wiatru zerwał listek rosnący na krzewie nieopodal. Cesarz zaciekawiony tą sytuacją odczekał chwilę, zanim wyjął roślinkę. Zauważył wtedy, że od listka woda się zabarwia. Postanowił wypić kilka łyków – i tak zachwycił się smakiem niepozornego krzaczka. 

∞∞∞

Kolejna z  legend mówi o Bodhidharmie, który wędrował z Indii do Chin, szerząc po drodze buddyzm Zen. Celem jego wędrówki było dotarcie do świątyni Shaolin i oddanie się nieprzerwanej medytacji przez okres dziewięciu lat. Po trzech latach medytacji wspomniany buddysta przysnął, czym zakłócił swój plan. W złości postanowił odciąć swoje powieki, a następnie wyrzucił je i rozpoczął swą medytację od nowa. By nie pogrążyć się ponownie we śnie, przez kolejne lata, jadł liście z krzewu. Ale nie był to byle jaki krzew, a taki który wyrósł w miejscu, gdzie upadły jego powieki. Dzięki jedzeniu liści czuł się bardziej pobudzony i wytrwał w swoim postanowieniu. A był to krzew herbaciany.

∞∞∞

Inna legenda opowiada z kolei o herbacie oolong. Książę Smoków, został ukarany zesłaniem do Sadzawki Czarnego Smoka. Gdy nadeszła susza, sadzawka prawie wyschła, zaś Książę Smoków był bliski śmierci. W takim stanie spotkała go pewna piękna dziewczyna z pobliskiej wioski. Poruszona losem bóstwa, podzieliła się z nim swoimi zapasami wody, dzięki czemu podtrzymała go przy życiu. Po jakimś czasie wioskę dziewczyny nawiedziła zaraza. Ona także zachorowała i teraz ona była bliska śmierci. Książę Smoków ulitował się nad jej losem i wypluł smoczą perłę, którą każdy smok miał w sobie, a bez której umierał. Perła zmieniła się wtedy w krzew herbaciany, a napar z jego liści uzdrowił dziewczynę i całą jej wioskę. Napój z tego krzewu dziś znamy po nazwą Uulung (wulung, oolong), zwany również bywa herbatą turkusową albo niebieską. Jej nazwa w rzeczywistości oznacza „Czarnego Smoka”.

Rodzaje herbaty

Warto wspomnieć, że herbatę można podzielić na sześć rodzajów, które produkowane są z jednego gatunku. Według klasyfikacji chińskiej główne rodzaje herbaty to: herbata zielona, herbata żółta, herbata biała, herbata oolong, herbata czarna i herbata pu erh. Herbaty różnią się między sobą procesem produkcji, co znacząco wpływa na ich smak. Niektóre z nich są podgrzewane, niektóre rolowane, niektóre podrzucane. Inne zawijane są ręcznie w kulki, albo pozostawiane w formie naturalnej. 

Dotychczas moim faworytem wśród herbaty, tak jak wspomniałam we wstępie, jest herbata zielona. Działa na mnie pobudzająco, piję ją codziennie do śniadania, przez co mam z rana więcej energii. Odkąd wprowadziłam u siebie nawyk picia herbaty (ale takiej liściastej, z zaparzacza), nie potrzebuję pić kawy. Kiedyś natomiast, rano pierwszym moim ciepłym napojem była kawę! Dzisiaj jest to dla mnie nie do pomyślenia. Nie mam na nią już zwyczajnie ochoty. Myślę, że zmiana tego porannego rytuału na herbaciany napar, wyszła mi na dobre.  

Umiar

Herbata będzie działała na organizm w sposób korzystny przy zachowaniu umiaru jej stosowania. Około 4- 5 filiżanek tego napoju powinno wystarczyć Ci w ciągu dnia, w międzyczasie pij dużo wody! 

Z pewnością nie wymieniłam wszystkich właściwości herbaty, które uznawane są za pożyteczne dla człowieka. Lista pozytywnego wpływu herbaty nie jest jeszcze zakończona, bowiem nadal trwają badania nad jej właściwościami prozdrowotnymi. Kto wie, czego dowiemy się niebawem? 🙂

A może Ty masz swój ulubiony rodzaj herbaty? Albo znasz jakieś inne oddziaływanie naparu na nasz organizm? Daj mi koniecznie znać :)! 

TAGS
Powiązane posty

Zostaw komentarz